\begin{align}
\end{align}
Trinomické rovnice
Dalším typem rovnic, které budeme v množině všech komplexních čísel řešit, jsou rovnice trinomické.
Definice
Trinomická rovnice s neznámou \(x\in\mathbb{C}\) je rovnice tvaru \(ax^{2n}+bx^n+c=0\), kde \(a,b,c\in\mathbb{C}\), \(a,b\ne0\), \(n\in\mathbb{N}\), \(n>1\).
Pojem trinomická rovnice pochází z latinského slova trinom, které znamená trojčlen. Tímto trojčlenem je míněn výraz na levé straně rovnice \(ax^{2n}+bx^n+c\).
Pro speciální případ trinomické rovnice, kde \(n=2\), použiváme název bikvadratická.
Definice
Bikvadratická rovnice s neznámou \(x\in\mathbb{C}\) je trinomická rovnice s \(n=2\), má tedy tvar \(ax^4+bx^2+c=0\), kde \(a,b,c\in\mathbb{C}\), \(a,b\ne0\).
Poznámka
V této kapitole budeme dolními indexy číslovat kořeny rovnice a pomocné substituce (nikoliv reálnou a imaginární část komplexního čísla).
Nejdříve se podíváme na řešení trinomické rovnice, ve které je \(c=0\). Pak má rovnice tvar \(ax^{2n}+bx^n=0\). Výraz na levé straně můžeme rozložit na součin \(x^n\cdot(ax^n+b)\). V tomto případě má rovnice \(n\)-násobný kořen \(x=0\) a dalších \(n\) kořenů vyplývajících z řešení binomické rovnice \(ax^n+b=0\).
Příklad
Najděte řešení trinomické rovnice \(2x^6+6x^3=0\), kde \(x\in\mathbb{C}\).
Řešení
Jedná se o trinomickou rovnici \(ax^{2n}+bx^n+c=0\), pro kterou platí: \(a=2\), \(b=6\), \(c=0\), \(n=3\).
\(2x^6+6x^3=0\)
Výraz na levé straně rozložíme na součin.
\(x^3(2x^3+6)=0\)
Součin na levé straně rovnice je roven nule právě tehdy, když platí:
\(x^3=0 \,\lor\, 2x^3+6=0\)
\(x^3=0 \,\lor\, x^3=-3\)
Z podmínky \(x^3=0\) plyne trojnásobný kořen:
\(x_1=x_2=x_3=0\)
Z podmínky \(x^3=-3\) určíme další kořeny. Nejdříve vyjádříme číslo \(-3\) v goniometrickém tvaru.
\(x^3=3(\cos\pi + i \sin\pi)\)
Odtud plyne, že řešením jsou třetí odmocniny z komplexního čísla \(3(\cos\pi + i \sin\pi)\).
\(x_4=\sqrt[3]{3}\left(\cos{\dfrac{\pi}{3}} + i \sin{\dfrac{\pi}{3}}\right)=\sqrt[3]{3}\left(\dfrac{1}{2} + i \dfrac{\sqrt{3}}{2}\right)=\dfrac{\sqrt[3]{3}}{2}+\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{3}}{2}i\)
\(x_5=\sqrt[3]{3}\left(\cos{\dfrac{3\pi}{3}} + i \sin{\dfrac{3\pi}{3}}\right)=\sqrt[3]{3}(\cos{\pi} + i \sin{\pi})=-\sqrt[3]{3}\)
\(x_6=\sqrt[3]{3}\left(\cos{\dfrac{5\pi}{3}} + i \sin{\dfrac{5\pi}{3}}\right)=\sqrt[3]{3}\left(\dfrac{1}{2} - i \dfrac{\sqrt{3}}{2}\right)=\dfrac{\sqrt[3]{3}}{2}-\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{3}}{2}i\)
Množina všech kořenů rovnice je tedy
\(\boldsymbol{K=\left\{0;\dfrac{\sqrt[3]{3}}{2}+\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{3}}{2}i;-\sqrt[3]{3};\dfrac{\sqrt[3]{3}}{2}-\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{3}}{2}i\right\}}\).
Nyní se podíváme na případ trinomické rovnice, kdy \(c\ne 0\). Můžeme si všimnout, že trinomické rovnice nápadně připomínají rovnice kvadratické. Použijeme-li substituci \(y=x^n\), dojdeme ke kvadratické rovnici \(ay^2+by+c=0\). Tato rovnice má v \(\mathbb{C}\) dva kořeny (či jeden dvojnásobný kořen) \(y_1\) a \(y_2\). Kořeny binomických rovnic \(y_1=x^n\) a \(y_2=x^n\) s neznámou \(x\) jsou zároveň kořeny původní trinomické rovnice.
Příklad
Najděte řešení trinomické rovnice \(x^8-2x^4+2=0\), kde \(x\in\mathbb{C}\).
Řešení
Jedná se o trinomickou rovnici \(ax^{2n}+bx^n+c=0\), pro kterou platí: \(a=1\), \(b=-2\), \(c=2\), \(n=4\).
Použijeme substituci \(y=x^4\).
\(y^2-2y+2=0\)
Najdeme řešení kvadratické rovnice s neznámou \(y\).
Určíme její diskriminant.
\(D=4-4\cdot2=-4\)
Rovnice získaná po substituci má záporný diskriminant, její řešení je:
\(y_{1,2}=\dfrac{2\pm i\sqrt{4}}{2}=1\pm i\)
Nyní vyřešíme binomické rovnice \(y_1=x^4\) a \(y_2=x^4\), proto \(y_1\) a \(y_2\) převedeme na goniometrický tvar.
\(y_1=1+i=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\pi}{4}}\right)\)
\(y_2=1-i=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{7\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{7\pi}{4}}\right)\)
Nejdříve vyřešíme rovnici \(y_1=x^4\).
Z rovnice \(x^4=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\pi}{4}}\right)\) plynou řešení
\(\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{\pi}{4}+2k\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{\pi}{4}+2k\pi}{4}}\right), k\in\{0,1,2,3\}\).
\(x_1=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{\pi}{4}}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{\pi}{4}}{4}}\right)=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{\pi}{16}}\right)\)
\(x_2=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{\pi}{4}+2\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{\pi}{4}+2\pi}{4}}\right)=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{9\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{9\pi}{16}}\right)\)
\(x_3=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{\pi}{4}+4\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{\pi}{4}+4\pi}{4}}\right)=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{17\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{17\pi}{16}}\right)\)
\(x_4=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{\pi}{4}+6\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{\pi}{4}+6\pi}{4}}\right)=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{25\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{25\pi}{16}}\right)\)
Dále vyřešíme rovnici \(y_2=x^4\).
Z rovnice \(x^4=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{7\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{7\pi}{4}}\right)\) plynou řešení
\(\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{7\pi}{4}+2k\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{7\pi}{4}+2k\pi}{4}}\right), k\in\{0,1,2,3\}\).
\(x_5=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{7\pi}{4}}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{7\pi}{4}}{4}}\right)=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{7\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{7\pi}{16}}\right)\)
\(x_6=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{7\pi}{4}+2\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{7\pi}{4}+2\pi}{4}}\right)=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{15\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{15\pi}{16}}\right)\)
\(x_7=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{7\pi}{4}+4\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{7\pi}{4}+4\pi}{4}}\right)=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{23\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{23\pi}{16}}\right)\)
\(x_8=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{7\pi}{4}+6\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{7\pi}{4}+6\pi}{4}}\right)=\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{31\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{31\pi}{16}}\right)\)
Rovnice má celkem 8 řešení, množina všech kořenů rovnice je
\(
\begin{align*}
\boldsymbol{K=\Biggl\{}
&\boldsymbol{\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{\pi}{16}}\right);\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{9\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{9\pi}{16}}\right);}\\
&\boldsymbol{\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{17\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{17\pi}{16}}\right);\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{25\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{25\pi}{16}}\right);}\\
&\boldsymbol{\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{7\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{7\pi}{16}}\right);\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{15\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{15\pi}{16}}\right);}\\
&\boldsymbol{\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{23\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{23\pi}{16}}\right);\sqrt[8]{2}\left(\cos{\dfrac{31\pi}{16}}+i\sin{\dfrac{31\pi}{16}}\right)\Biggr\}}
\end{align*}\).
Poznámka
Trinomické rovnice lze řešit pro libovolné \(n\in\mathbb{N}\), \(n>1\), tedy do libovolného stupně.
Příklad
Najděte řešení trinomické rovnice \(x^4+\left(3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\right)x^2+(-8-8i)=0\), kde \(x\in\mathbb{C}\).
Řešení
Jedná se o trinomickou rovnici \(ax^{2n}+bx^n+c=0\), pro kterou platí: \(a=1\), \(b=3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\), \(c=-8-8i\), \(n=2\).
Použijeme substituci \(y=x^2\).
\(y^2+\left(3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\right)y+(-8-8i)=0\)
Potřebujeme najít řešení kvadratické rovnice s neznámou \(y\). Jde o kvadratickou rovnici s komplexními koeficienty.
Rovnici vynásobíme číslem \(4a=4\) a upravíme.
\(4y^2+4\left(3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\right)y+(-32-32i)=0\)
\((2y)^2+2\cdot2y\cdot\left(3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\right)+(-32-32i)=0\)
\((2y)^2+2\cdot2y\cdot\left(3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\right)+\left(3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\right)^2-\left(3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\right)^2+(-32-32i)=0\)
\(\left(2y+3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\right)^2-\left(3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\right)^2+(-32-32i)=0\)
\(\left(2y+3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\right)^2=18+80i\)
Použijeme substituci \(z=2y+3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\) a získáme následující binomickou rovnici druhého stupně, jejíž řešení \(z_1\) a \(z_2\) určíme jako druhé odmocniny z komplexního čísla \(18+80i\).
\(z^2=18+80i\)
\(z_1=5\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\)
\(z_2=-5\sqrt{2}-4\sqrt{2}i\)
Ze substituce \(z=2y+3\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\) vyjádříme neznámou \(y\).
\(y=\dfrac{z-3\sqrt{2}-4\sqrt{2}i}{2}\)
Za \(z\) nejdříve dosadíme \(z_1=5\sqrt{2}+4\sqrt{2}i\) a získáme \(y_1\), poté za \(z\) dosadíme \(z_2=-5\sqrt{2}-4\sqrt{2}i\) a získáme \(y_2\).
\(y_1=\dfrac{5\sqrt{2}+4\sqrt{2}i-3\sqrt{2}-4\sqrt{2}i}{2}=\sqrt{2}\)
\(y_2=\dfrac{-5\sqrt{2}-4\sqrt{2}i-3\sqrt{2}-4\sqrt{2}i}{2}=-4\sqrt{2}-4\sqrt{2}i=8\left(\cos{\dfrac{5\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{5\pi}{4}}\right)\)
Vrátíme se k substituci \(y=x^2\), kam za \(y\) postupně dosadíme \(y_1=\sqrt{2}\) a \(y_2=8\left(\cos{\dfrac{5\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{5\pi}{4}}\right)\), čímž získáme dvě binomické rovnice s neznámou \(x\). Kořeny těchto binomických rovnic jsou zároveň kořeny původní trinomické rovnice.
Z rovnice \(y_1=x^2\), a tedy \(x^2=\sqrt{2}\), plynou řešení:
\(x_1=\sqrt[4]{2}\)
\(x_2=-\sqrt[4]{2}\)
Z rovnice \(y_2=x^2\), a tedy \(x^2=8\left(\cos{\dfrac{5\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{5\pi}{4}}\right)\), plynou řešení:
\(2\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{5\pi}{4}+2k\pi}{2}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{5\pi}{4}+2k\pi}{2}}\right), k\in\{0,1\}\)
\(x_3=2\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{5\pi}{8}}+i\sin{\dfrac{5\pi}{8}}\right)\)
\(x_4=2\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{13\pi}{8}}+i\sin{\dfrac{13\pi}{8}}\right)\)
Rovnice má celkem 4 řešení, množina všech kořenů rovnice je
\(\boldsymbol{K=\left\{\sqrt[4]{2};-\sqrt[4]{2};2\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{5\pi}{8}}+i\sin{\dfrac{5\pi}{8}}\right);2\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{13\pi}{8}}+i\sin{\dfrac{13\pi}{8}}\right)\right\}}\).
Úlohy
-
Řešte trinomické rovnice s neznámou \(x\in\mathbb{C}\):
-
\(16x^8-x^4=0\)
Jedná se o trinomickou rovnici bez absolutního členu. Výraz na levé straně rovnice rozložíme na součin.
\(x^4(16x^4-1)=0\)
Z toho vyplývá:
\(x^4=0 \,\lor\, 16x^4-1=0\)
\(x^4=0 \,\lor\, x^4=\dfrac{1}{16}\)
\(x^4=0 \,\lor\, x^4=\dfrac{1}{16}(\cos0 + i \sin0)\)
Z podmínky \(x^4=0\) plyne čtyřnásobný kořen:
\(x_1=x_2=x_3=x_4=0\)
Z podmínky \(x^4=\dfrac{1}{16}(\cos0 + i \sin0)\) plynou kořeny:
\(\dfrac{1}{2}\left(\cos{\dfrac{2k\pi}{4}} + i \sin{\dfrac{2k\pi}{4}}\right), k\in\{0,1,2,3\}\)
\(x_5=\dfrac{1}{2}\left(\cos{0} + i \sin{0}\right)=\dfrac{1}{2}\)
\(x_6=\dfrac{1}{2}\left(\cos{\dfrac{\pi}{2}} + i \sin{\dfrac{\pi}{2}}\right)=\dfrac{1}{2}i\)
\(x_7=\dfrac{1}{2}\left(\cos{\pi} + i \sin{\pi}\right)=-\dfrac{1}{2}\)
\(x_8=\dfrac{1}{2}\left(\cos{\dfrac{3\pi}{2}} + i \sin{\dfrac{3\pi}{2}}\right)=-\dfrac{1}{2}i\)
\(\boldsymbol{K=\left\{0;\dfrac{1}{2};\dfrac{1}{2}i;-\dfrac{1}{2};-\dfrac{1}{2}i\right\}}\)
-
\(x^4+\left(\sqrt{3}+i\right)x^2=0\)
Jedná se o trinomickou rovnici bez absolutního členu. Výraz na levé straně rovnice rozložíme na součin.
\(x^2\left(x^2+\sqrt{3}+i\right)=0\)
Z toho vyplývá:
\(x^2=0 \,\lor\, x^2+\sqrt{3}+i=0\)
\(x^2=0 \,\lor\, x^2=-\sqrt{3}-i\)
\(x^2=0 \,\lor\, x^2=2\left(\cos{\dfrac{7\pi}{6}}+i\sin{\dfrac{7\pi}{6}}\right)\)
Z podmínky \(x^2=0\) plyne dvojnásobný kořen:
\(x_1=x_2=0\)
Z podmínky \(x^2=2\left(\cos{\dfrac{7\pi}{6}}+i\sin{\dfrac{7\pi}{6}}\right)\) plynou kořeny:
\(\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{7\pi}{6}+2k\pi}{2}} + i \sin{\dfrac{\dfrac{7\pi}{6}+2k\pi}{2}}\right), k\in\{0,1\}\)
\(x_3=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{7\pi}{12}} + i \sin{\dfrac{7\pi}{12}}\right)\)
\(x_4=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{19\pi}{12}} + i \sin{\dfrac{19\pi}{12}}\right)\)
\(\boldsymbol{K=\left\{0;\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{7\pi}{12}} + i \sin{\dfrac{7\pi}{12}}\right);\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{19\pi}{12}} + i \sin{\dfrac{19\pi}{12}}\right)\right\}}\)
-
\((\sqrt{2}+i)x^6+(-2+2\sqrt{2}i)x^3=0\)
Jedná se o trinomickou rovnici bez absolutního členu. Výraz na levé straně rovnice rozložíme na součin.
\(x^3((\sqrt{2}+i)x^3+(-2+2\sqrt{2}i))=0\)
Z toho vyplývá:
\(x^3=0 \,\lor\, (\sqrt{2}+i)x^3+(-2+2\sqrt{2}i)=0\)
\(x^3=0 \,\lor\, x^3=\dfrac{2-2\sqrt{2}i}{\sqrt{2}+i}\)
\(x^3=0 \,\lor\, x^3=-2i\)
\(x^3=0 \,\lor\, x^3=2\left(\cos{\dfrac{3\pi}{2}}+i\sin{\dfrac{3\pi}{2}}\right)\)
Z podmínky \(x^3=0\) plyne trojnásobný kořen:
\(x_1=x_2=x_3=0\)
Z podmínky \(x^3=2\left(\cos{\dfrac{3\pi}{2}}+i\sin{\dfrac{3\pi}{2}}\right)\) plynou kořeny:
\(\sqrt[3]{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{3\pi}{2}+2k\pi}{3}} + i \sin{\dfrac{\dfrac{3\pi}{2}+2k\pi}{3}}\right), k\in\{0,1,2\}\)
\(x_4=\sqrt[3]{2}\left(\cos{\dfrac{3\pi}{6}} + i \sin{\dfrac{3\pi}{6}}\right)=\sqrt[3]{2}i\)
\(x_5=\sqrt[3]{2}\left(\cos{\dfrac{7\pi}{6}} + i \sin{\dfrac{7\pi}{6}}\right)=\sqrt[3]{2}\left(-\dfrac{\sqrt{3}}{2} - i \dfrac{1}{2}\right)=-\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{2}}{2}-\dfrac{\sqrt[3]{2}}{2}i\)
\(x_6=\sqrt[3]{2}\left(\cos{\dfrac{11\pi}{6}} + i \sin{\dfrac{11\pi}{6}}\right)=\sqrt[3]{2}\left(\dfrac{\sqrt{3}}{2} - i \dfrac{1}{2}\right)=\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{2}}{2}-\dfrac{\sqrt[3]{2}}{2}i\)
\(\boldsymbol{K=\left\{0;\sqrt[3]{2}i;-\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{2}}{2}-\dfrac{\sqrt[3]{2}}{2}i;\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{2}}{2}-\dfrac{\sqrt[3]{2}}{2}i\right\}}\)
-
Řešte trinomické rovnice s neznámou \(x\in\mathbb{C}\):
-
\(x^6+x^3-12=0\)
Použijeme substituci \(y=x^3\).
\(y^2+y-12=0\)
Najdeme řešení kvadratické rovnice s neznámou \(y\), řešení vyjádříme v goniometrickém tvaru.
\(y_1=3=3(\cos{0}+i\sin{0})\)
\(y_2=-4=4(\cos{\pi}+i\sin{\pi})\)
Vyřešíme binomické rovnice \(y_1=x^3\) a \(y_2=x^3\).
Z rovnice \(x^3=y_1\), a tedy \(x^3=3(\cos{0}+i\sin{0})\), plynou řešení:
\(\sqrt[3]{3}\left(\cos{\dfrac{0+2k\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{0+2k\pi}{3}}\right), k\in\{0,1,2\}\)
\(x_1=\sqrt[3]{3}\left(\cos{0}+i\sin{0}\right)=\sqrt[3]{3}\)
\(x_2=\sqrt[3]{3}\left(\cos{\dfrac{2\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{2\pi}{3}}\right)=\sqrt[3]{3}\left(-\dfrac{1}{2}+i\dfrac{\sqrt{3}}{2}\right)=-\dfrac{\sqrt[3]{3}}{2}+\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{3}}{2}i\)
\(x_3=\sqrt[3]{3}\left(\cos{\dfrac{4\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{4\pi}{3}}\right)=\sqrt[3]{3}\left(-\dfrac{1}{2}-i\dfrac{\sqrt{3}}{2}\right)=-\dfrac{\sqrt[3]{3}}{2}-\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{3}}{2}i\)
Z rovnice \(x^3=y_2\), a tedy \(x^3=4(\cos{\pi}+i\sin{\pi})\), plynou řešení:
\(\sqrt[3]{4}\left(\cos{\dfrac{\pi+2k\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{\pi+2k\pi}{3}}\right), k\in\{0,1,2\}\)
\(x_4=\sqrt[3]{4}\left(\cos{\dfrac{\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{\pi}{3}}\right)=\sqrt[3]{4}\left(\dfrac{1}{2}+i\dfrac{\sqrt{3}}{2}\right)=\dfrac{\sqrt[3]{4}}{2}+\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{4}}{2}i\)
\(x_5=\sqrt[3]{4}\left(\cos{\dfrac{3\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{3\pi}{3}}\right)=-\sqrt[3]{4}\)
\(x_6=\sqrt[3]{4}\left(\cos{\dfrac{5\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{5\pi}{3}}\right)=\sqrt[3]{4}\left(\dfrac{1}{2}-i\dfrac{\sqrt{3}}{2}\right)=\dfrac{\sqrt[3]{4}}{2}-\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{4}}{2}i\)
\(
\begin{align*}
\boldsymbol{K=\Biggl\{}
&\boldsymbol{\sqrt[3]{3};-\dfrac{\sqrt[3]{3}}{2}+\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{3}}{2}i;-\dfrac{\sqrt[3]{3}}{2}-\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{3}}{2}i;}\\
&\boldsymbol{\dfrac{\sqrt[3]{4}}{2}+\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{4}}{2}i;-\sqrt[3]{4};\dfrac{\sqrt[3]{4}}{2}-\dfrac{\sqrt{3}\sqrt[3]{4}}{2}i\Biggr\}}
\end{align*}\)
-
\(x^8-4x^4+16=0\)
Použijeme substituci \(y=x^4\).
\(y^2-4y+16=0\)
Najdeme řešení kvadratické rovnice s neznámou \(y\), řešení vyjádříme v goniometrickém tvaru.
\(y_1=2+2\sqrt{3}i=4\left(\cos{\dfrac{\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{\pi}{3}}\right)\)
\(y_2=2-2\sqrt{3}i=4\left(\cos{\dfrac{5\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{5\pi}{3}}\right)\)
Vyřešíme binomické rovnice \(y_1=x^4\) a \(y_2=x^4\).
Z rovnice \(x^4=y_1\), a tedy \(x^4=4\left(\cos{\dfrac{\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{\pi}{3}}\right)\), plynou řešení:
\(\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{\pi}{3}+2k\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{\pi}{3}+2k\pi}{4}}\right), k\in\{0,1,2,3\}\)
\(x_1=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{\pi}{12}}\right)\)
\(x_2=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{7\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{7\pi}{12}}\right)\)
\(x_3=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{13\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{13\pi}{12}}\right)\)
\(x_4=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{19\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{19\pi}{12}}\right)\)
Z rovnice \(x^4=y_2\), a tedy \(x^4=4\left(\cos{\dfrac{5\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{5\pi}{3}}\right)\), plynou řešení:
\(\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{\dfrac{5\pi}{3}+2k\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{5\pi}{3}+2k\pi}{4}}\right), k\in\{0,1,2,3\}\)
\(x_5=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{5\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{5\pi}{12}}\right)\)
\(x_6=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{11\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{11\pi}{12}}\right)\)
\(x_7=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{17\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{17\pi}{12}}\right)\)
\(x_8=\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{23\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{23\pi}{12}}\right)\)
\(
\begin{align*}
\boldsymbol{K=\Biggl\{}
&\boldsymbol{\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{\pi}{12}}\right);\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{7\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{7\pi}{12}}\right);}\\
&\boldsymbol{\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{13\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{13\pi}{12}}\right);\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{19\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{19\pi}{12}}\right);}\\
&\boldsymbol{\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{5\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{5\pi}{12}}\right);\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{11\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{11\pi}{12}}\right);}\\
&\boldsymbol{\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{17\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{17\pi}{12}}\right);\sqrt{2}\left(\cos{\dfrac{23\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{23\pi}{12}}\right)\Biggr\}}
\end{align*}\)
-
\(x^6+\left(-4\sqrt{3}+5i\right)x^3+\left(-4-4\sqrt{3}i\right)=0\)
Použijeme substituci \(y=x^3\).
\(y^2+\left(-4\sqrt{3}+5i\right)y+\left(-4-4\sqrt{3}i\right)=0\)
Potřebujeme najít řešení kvadratické rovnice s neznámou \(y\). Jde o kvadratickou rovnici s komplexními koeficienty.
Rovnici vynásobíme číslem \(4a=4\).
\(4y^2+4\left(-4\sqrt{3}+5i\right)y+\left(-16-16\sqrt{3}i\right)=0\)
\((2y)^2+2\cdot2y\cdot\left(-4\sqrt{3}+5i\right)+\left(-16-16\sqrt{3}i\right)=0\)
\((2y)^2+2\cdot2y\cdot\left(-4\sqrt{3}+5i\right)+\left(-4\sqrt{3}+5i\right)^2-\left(-4\sqrt{3}+5i\right)^2+\left(-16-16\sqrt{3}i\right)=0\)
\(\left(2y-4\sqrt{3}+5i\right)^2-\left(-4\sqrt{3}+5i\right)^2+\left(-16-16\sqrt{3}i\right)=0\)
\(\left(2y-4\sqrt{3}+5i\right)^2=39-24\sqrt{3}i\)
Použijeme substituci \(z=2y-4\sqrt{3}+5i\) a získáme následující binomickou rovnici druhého stupně, jejíž řešení \(z_1\) a \(z_2\) určíme jako druhé odmocniny z komplexního čísla \(39-24\sqrt{3}i\).
\(z^2=39-24\sqrt{3}i\)
\(z_1=-4\sqrt{3}+3i\)
\(z_2=4\sqrt{3}-3i\)
Ze substituce \(z=2y-4\sqrt{3}+5i\) vyjádříme neznámou \(y\).
\(y=\dfrac{z+4\sqrt{3}-5i}{2}\)
Za \(z\) nejdříve dosadíme \(z_1=-4\sqrt{3}+3i\) a získáme \(y_1\), poté za \(z\) dosadíme \(z_2=4\sqrt{3}-3i\) získáme \(y_2\).
\(y_1=\dfrac{-4\sqrt{3}+3i+4\sqrt{3}-5i}{2}=-i=\cos{\dfrac{3\pi}{2}}+i\sin{\dfrac{3\pi}{2}}\)
\(y_2=\dfrac{4\sqrt{3}-3i+4\sqrt{3}-5i}{2}=4\sqrt{3}-4i=8\left(\cos{\dfrac{11\pi}{6}}+i\sin{\dfrac{11\pi}{6}}\right)\)
Vrátíme se k substituci \(y=x^3\), kam za \(y\) postupně dosadíme \(y_1=\cos{\dfrac{3\pi}{2}}+i\sin{\dfrac{3\pi}{2}}\) a \(y_2=8\left(\cos{\dfrac{11\pi}{6}}+i\sin{\dfrac{11\pi}{6}}\right)\), čímž získáme dvě binomické rovnice s neznámou \(x\). Kořeny těchto binomických rovnic jsou zároveň kořeny původní trinomické rovnice.
Z rovnice \(y_1=x^3\), a tedy \(x^3=\cos{\dfrac{3\pi}{2}}+i\sin{\dfrac{3\pi}{2}}\), plynou řešení:
\(\cos{\dfrac{\dfrac{3\pi}{2}+2k\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{3\pi}{2}+2k\pi}{3}}, k\in\{0,1,2\}\)
\(x_1=\cos{\dfrac{3\pi}{6}}+i\sin{\dfrac{3\pi}{6}}=i\)
\(x_2=\cos{\dfrac{7\pi}{6}}+i\sin{\dfrac{7\pi}{6}}=-\dfrac{\sqrt{3}}{2}-\dfrac{1}{2}i\)
\(x_3=\cos{\dfrac{11\pi}{6}}+i\sin{\dfrac{11\pi}{6}}=\dfrac{\sqrt{3}}{2}-\dfrac{1}{2}i\)
Z rovnice \(y_2=x^3\), a tedy \(x^3=8\left(\cos{\dfrac{11\pi}{6}}+i\sin{\dfrac{11\pi}{6}}\right)\), plynou řešení:
\(2\left(\cos{\dfrac{\dfrac{11\pi}{6}+2k\pi}{3}}+i\sin{\dfrac{\dfrac{11\pi}{6}+2k\pi}{3}}\right), k\in\{0,1,2\}\)
\(x_4=2\left(\cos{\dfrac{11\pi}{18}}+i\sin{\dfrac{11\pi}{18}}\right)\)
\(x_5=2\left(\cos{\dfrac{23\pi}{18}}+i\sin{\dfrac{23\pi}{18}}\right)\)
\(x_6=2\left(\cos{\dfrac{35\pi}{18}}+i\sin{\dfrac{35\pi}{18}}\right)\)
\(
\begin{align*}
\boldsymbol{K=\Biggl\{}
&\boldsymbol{\dfrac{\sqrt{3}}{2}-\dfrac{1}{2}i;-\dfrac{\sqrt{3}}{2}-\dfrac{1}{2}i;+i;2\left(\cos{\dfrac{11\pi}{18}}+i\sin{\dfrac{11\pi}{18}}\right);}\\
&\boldsymbol{2\left(\cos{\dfrac{23\pi}{18}}+i\sin{\dfrac{23\pi}{18}}\right);2\left(\cos{\dfrac{35\pi}{18}}+i\sin{\dfrac{35\pi}{18}}\right)\Biggr\}}
\end{align*}\)
-
Trinomická rovnice 6. stupně má kořeny \(2\left(\cos{\dfrac{7\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{7\pi}{12}}\right)\) a \(5\left(\cos{\dfrac{\pi}{2}}+i\sin{\dfrac{\pi}{2}}\right)\). Jaké další kořeny rovnice má?
Množina kořenů trinomické rovnice 6. stupně je sjednocením množin kořenů dvou binomických rovnic třetího stupně. Obrazy řešení binomických rovnic 3. stupně v komplexní rovině tvoří vrcholy rovnostranných trojúhelníků s těžištěm v počátku. Rozdíl mezi argumenty dvou kořenů, jejichž obrazy jsou sousední vrcholy trojúhelníku, je roven \(\dfrac{2\pi}{3}\).
Další kořeny trinomické rovnice vypočítáme pomocí těchto vzorců:
\(2\left(\cos{\left(\dfrac{7\pi}{12}+\dfrac{2k\pi}{3}\right)}+i\sin{\left(\dfrac{7\pi}{12}+\dfrac{2k\pi}{3}\right)}\right)=2\left(\cos{\dfrac{7\pi+8k\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{7\pi+8k\pi}{12}}\right), \, k\in\{1,\,2\}\)
\(5\left(\cos{\left(\dfrac{\pi}{2}+\dfrac{2k\pi}{3}\right)}+i\sin{\left(\dfrac{\pi}{2}+\dfrac{2k\pi}{3}\right)}\right)=5\left(\cos{\dfrac{3\pi+4k\pi}{6}}+i\sin{\dfrac{3\pi+4k\pi}{6}}\right), \, k\in\{1,\,2\}\)
Dalšími kořeny trinomické rovnice tedy jsou:
\(2\left(\cos{\dfrac{15\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{15\pi}{12}}\right)=2\left(\cos{\dfrac{5\pi}{4}}+i\sin{\dfrac{5\pi}{4}}\right)\)
\(2\left(\cos{\dfrac{23\pi}{12}}+i\sin{\dfrac{23\pi}{12}}\right)\)
\(5\left(\cos{\dfrac{7\pi}{6}}+i\sin{\dfrac{7\pi}{6}}\right)\)
\(5\left(\cos{\dfrac{11\pi}{6}}+i\sin{\dfrac{11\pi}{6}}\right)\)