Výsledky testu ze středoškolské matematiky
pro nastupující posluchače 1. ročníku MFF UK
Albeř, 4.-11.9.2004


Test - pravidla hry

Všem účastníkům přípravného soustředění studentů MFF UK na Albeři byl nabídnut test z matematiky. Znění tohoto testu i s vyznačenými správnými odpověďmi je možno nalézt zde. Všichni studenti zvládli odpovědět všechny otázky v časové lhůtě 30 minut. Studentům bylo rovněž sděleno, že na základě výsledku tohoto testu jim bude nebo nebude doporučena účast na úvodním kurzu z matematiky, který organizuje MFF UK ve dnech 29.9.-1.10.2004. Účast na tomto kurzu je přitom nepovinná. Na druhou stranu se jej mohou zúčastnit i ti posluchači, kteří v testu uspěli, na základě vlastního zájmu.

V testu úspěšní a neúspěšní studenti

Každá správně zodpovězená otázka testu byla ohodnocena jedním bodem, maximální počet dosažených bodů byl tedy 12. Test úspěšně absolvovali ti, kteří dosáhli 12, 11 nebo 10 bodů. Studentům, kteří dosáhli 9 a méně bodů, byla tedy doporučena účast na úvodním kurzu z matematiky. Celkem na Albeři vyplnilo test 601 z 614 přítomných studentů. Z nich 430 absolvovalo test úspěšně, zbylých 171 neuspělo. Podrobněji viz následující tabulka.

Odhad počtu účastníků kurzu podle projeveného zájmu

Každý student mohl v doplňkové otázce testu projevit explicitní zájem resp. nezájem zúčastnit se úvodního kurzu, bez ohledu na výsledky testu. Následující tabulka shrnuje tento průzkum zájmu o kurz.

Na základě toho je možno shora odhadnout počet studentů, kteří se kurzu zůčastní, takto: 171 studentu byl kurz doporučen, dále 65 z těch, kteří v testu uspěli, projevilo o kurz zájem, na druhé straně 36 z těch studentů, kteří měli 9 a méně bodů, uvedlo, že o kurz zájem nemají. Tedy:

Počet účastníků kurzu však bude spíše blíže číslu 108 (ti, kteří explicite projevili zájem o kurz, bez ohledu na výsledky testu). V každém případě se zdá, že kapacita posluchárny M1 (cca. 160 studentů), která je pro kurz rezervována, bude dostačovat.

Podrobnější statistika

Průměrné výsledky studentů po jednotlivých oborech ukazuje následující tabulka:

Ještě podrobněji viz následující tabulka.


back