Cvičení k předmětu Matematická analýza I (MAF033)

Úvod

Informace o předmětu

Informace o předmětu najdete na stránkách Josefa Málka. Pro vaše pohodlí jsem však sylabus (sylabus.pdf PDF file) a obecné informace o přednášce (info.pdf PDF file) umístil i zde.

Kontakt

Jméno: Vít Průša
Email: prusv@karlin.mff.cuni.cz, alternativně vit.prusa@matfyz.cz
upozorňuji vás, že spam filtr na karlínských servrech je nastaven poměrně agresivně a občas bezdůvodně zahodí i poštu z některých freemailových serverů (Seznam, Gmail, ...) - neodpovím-li vám do tří dnů, vyzkoušejte adresu vit.prusa@matfyz.cz nebo mě začněte shánět jinak

Konzultace

Nevypisuji pevné konzultační hodiny (nejsem zaměstnancem fakulty a nemám na MFF UK kancelář, kam byste za mnou mohli přijít). Chcete-li se mnou něco probrat, neváhejte a obraťte se na mě buď přímo na cvičeních nebo emailem - dohodneme si termín konzultace, který vám nejvíc vyhovuje. Budu se vám snažit vyjít maximálně vstříc.

Kdykoliv budete mít pocit, že něčemu nerozumíte, ozvěte se. Cvičení jsou určená především k tomu, aby se na nich objasnily případné problémy. Chybami se člověk učí! (Vězte, že občas na cvičeních také něco spletu - v tom případě neváhejte a upozorněte mě!)

Literatura

Pokyny pro studenty prezenčního studia

Rozvrh

Cvičení se koná ve čtvrtek pátou a šestou vyučovací hodinu (10:40 až 12:15) v místnosti M4 (Karlov, budova děkanátu).

Chci zápočet, co pro to mám udělat?

K získání zápočtu je potřeba splnit následující podmínky:

Příklady

Připravit na Komentář Soubor s příklady
11. října Zjistěte, jak zní negace výroku Žádný učený z nebe nespadl. Vyzkoušejte si příklady na matematickou indukci, přinejměnším první dva byste měli zvládnout bez sebemenších problémů. Jakmile na přednášce uslyšíte definici suprema a infima, dobře si ji zapamatujte a promyslete, na cvičení se vám to bude hodit. cvic1z2.pdf PDF file
19. října Domácí úkol: Dokažte tvrzení 15a) z první sady příkaldů (soubor cvic1z2.pdf PDF file ) a dejte si záležet na tom, aby vaše argumentace byla na úrovni hodné matematika. Domácí úkol je třeba odevzdat písemně na cvičení (19. října).

V týdnu od 16. do 22. října budete probírat definici limity. Dobře si ji zapamatujte, ať se na cvičení můžeme ihned začít tímto pojmem zabývat.
cvic1z3.pdf PDF file
26. října Tešte se, až na přednášce uslyšíte (podruhé) definici limity. Chcete-li si počítat, projděte si příklady na limity z souboru cvic1z3.pdf PDF file. Příklady na limity obsahující goniometrické fukce se nezabývejte, ještě nemáte dostatečné nástroje nutné k řešení takovýchto příkladů.  
2. listopadu Procvičujte limity obsahující goniometrické funkce (cvic1z3.pdf PDF file) a zamyslete se nad výpočtem limit s exponenciálou a logaritmem (cvic1z4.pdf PDF file). cvic1z4.pdf PDF file
9. listopadu Domácí úkol: Spočtěte příklady 19, 22, 25 ze souboru cvic1z3.pdf PDF file a příklady 2, 9, 17 ze souboru cvic1z4.pdf PDF file. Domácí úkol je nutné odevzdat písemně na cvičeni (9. listopadu). Nezapomeňte, že na přednášce se v tomto týdnu bude psát zápočtová písemka.  
16. listopadu Trénujte derivování - věta o derivaci složené funkce, součtu, součinu, podílu a vztahy pro derivaci základních funkcí vám nesmí činit žádné potíže, měli byste dosáhnout stavu, kdy nad těmito pravidly nebude vůbec muset přemýšlet. Hledáte-li nějaké příklady, najdete je v souboru cvic1z6.pdf PDF file.

Vzorové řešení zápočtové písemky najdete v souboru zapoctovyTestAReseni.pdf PDF file, písemka samotná je v souboru zapoctovyTestAZadani.pdf PDF file
cvic1z6.pdf PDF file
23. listopadu Tento a možná ještě část příštího týdne se budeme plně věnovat hledání primitivních funkcí. Zaměříme se hlavně na goniometrické substituce a Eulerovy substituce. Hledáte-li nějaké příklady, najdete je v souboru cvic1z7a8.pdf PDF file.

cvic1z7a8.pdf PDF file.

30. listopadu Domácí úkol: Spočtěte příklady 3 (Primitivní funkce II, druhý odstavec), 4 a 5 (Primitivní funkce II, poslední odstavec ) ze souboru cvic1z7a8.pdf PDF file. Domácí úkol je nutné odevzdat písemně na cvičeni (30. listopadu).  
7. prosince Budeme se zabývat vyšetřováním průběhu funkce (cvic1z11.pdf PDF file) a možná se ještě krátce vrátíme k posloupnostem (cvic1z9.pdf PDF file). cvic1z11.pdf PDF file
cvic1z9.pdf PDF file
14. prosince Budeme se zabývat vyšetřováním průběhu funkce (cvic1z11.pdf PDF file) a budeme se zaobírat Taylorovým rozvojem.
Řešení domácího úkolu na primitivní funkce najdete v souboru domaciUkolPrimitivniFunkce.pdf PDF file.
 
21. prosince Čeká nás Taylorův rozvoj (zejména počítání limit s využitím Taylorova rozvoje) a Riemannův integrál.
Nezapomeňte, že na přednášce se v tomto týdnu bude psát zápočtová písemka.
cvic1z12.pdf PDF file
4. ledna Domácí úkol: Spočtěte tenzor momentu setrvačnosti pro tenkou homogenní tyč o hustotě ρ, která je umístěna na úsečce [0,1] na ose x. Odvoďte vzorec pro obsah kruhu.
Povídání o momentu setrvačnosti najedete v souboru momentSetrvacnosti.pdf PDF file

Vzorové řešení zápočtové písemky najdete v souboru zapoctovyTestBReseni.pdf PDF file, písemka samotná je v souboru zapoctovyTestBZadani.pdf PDF file
 
11. ledna Budeme se věnovat základní větě diferenciálního a integrálního počtu. Na cvičení bude mít možnost zeptat se na cokoliv z zimního semestru - není-li vám tedy něco jasné, neváhejte a ptejte se. Je to poslední příležitost! cvic1z14.pdf PDF file

Pokyny pro studenty dálkového studia

Chci zápočet, co pro to mám udělat?

Jste-li studenty dálkového studia, pak zápočet dostanete, pokud splníte následující podmínky:

Pravidla jsem do značné míry uzpůsobit vašim potřebám, musíte se ale včas ozvat - čím dříve spolu vaše požadavky probereme, tím lépe. Pokud se z ničeho nic ozvete až na konci semestru, nebudu příliš ochotný s vámi smlouvat.

Příklady

Sada příkladů Komentář
První sada příkladů Dokažte tvrzení 15a) z první sady příkladů pro studenty prezenčního studia (soubor cvic1z2.pdf PDF file ) a dejte si zležet na tom, aby vaše argumentace byla na úrovni hodné matematika - to znamená, že chci, abyste se pokusili o maximální formální přesnost. Dále vyřešte příklad 12e) z téhož souboru.
Druhá sada příkladů Spočtěte příklady 11, 16, 19, 21, 22, 25 ze souboru cvic1z3.pdf PDF file a příklady 1, 13, 17 ze souboru cvic1z4.pdf PDF file.
Třetí sada příkladů Spočtěte příklady 2, 4, 10, 13 (Primitivní funkce I), 3 (Primitivní funkce II, druhý odstavec), 4 a 5 (Primitivní funkce II, poslední odstavec ) ze souboru cvic1z7a8.pdf PDF file.