Cyklus témat ze středoškolské matematiky



Místo a doba konání: MFF UK, Sokolovská 83, 186 75 Praha 8, seminární místnost KDM ve 4. patře, čtvrtky 14:00 – 16:30 s přestávkou 15 min.

Lektoři: PhDr. Alena Šarounová, CSc.; RNDr. Jarmila Robová, CSc.; Mgr. Zdeněk Halas, DiS., Ph.D

Náplň jednotlivých setkání:

21. 3. 2013 Alena Šarounová - Pokrývání roviny a dělení prostoru - Praktické využití shodností, osové afinity a případně i kruhových inverzí v rovině při pokrývání roviny; kamenořez jakožto prostorová obdoba pokrývání roviny.
4. 4. 2013Zdeněk Halas - Goniometrie v antice - Počátky goniometrie, její aplikace a výpočty hodnot goniometrických funkcí. Proč goniometrie vznikla a k čemu byla využívána? Jak lidé v antice počítali konkrétní hodnoty, když neměli k dispozici výpočetní techniku?
18. 4. 2013Alena Šarounová - Koule a kulová plocha - Přestože je koule jedním z prvních jednoduchých geometrických těles, se kterým se žáci setkávají, je možné na ní i na kulové ploše demonstrovat mnohé z historie i zajímavé myšlenky moderní matematiky – od významu kružnic a kulových ploch ve staré řecké filosofii a astronomii po jejich užití v architektuře a technice.
9. 5. 2013Zdeněk Halas - Archimédova metoda určování obsahů a objemů - Seminář bude věnován jednak obsahu a objemu obecně, jednak Archimédově metodě. Budeme se zabývat koulí a jejími částmi, elipsoidem, paraboloidem, kružnicí, parabolou a hyperbolou. Nebude používán integrální počet, pouze základní prostředky středoškolské matematiky.
30. 5. 2013Jarmila Robová - Aplikační úlohy - Budou probírány zajímavé úlohy z praxe, při jejichž řešení se využívají středoškolské matematické poznatky z oblastí řešení rovnic a nerovnic, sestrojování grafů a vlastností elementárních funkcí a geometrie. Cílem je poskytnout učitelům vhodné a motivující úlohy, které ukazují studentům využití i význam matematiky v běžném životě.

Kurz začíná 21. 3. 2013, ale přihlásit se lze až do 12. 4. 2013 (obratem obdržíte informaci o zařazení do kurzu):