(na 1 vrstvu)
1 ks hermelínu
1 lžíce ajvaru
1 cibule
1-2 stroužky česneku
2 beraní rohy
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
slunečnicový olej dle potřeby
Hermelín rozkrojíme podélně, potřeme ajvarem a slepíme.
Cibuli nakrájíme na měsíčky, česnek nasekáme najemno.
Do důkladně vyčištěných sklenic klademe po vrstvách
cibuli, česnek, hermelín, kozí rohy, nové koření a bobkový list.
Zalijeme olejem. V lednici necháme 2-3 dny odležet.
(cca 2 porce)
60g šunky
60g eidamu
2 rajčata
1 zelená paprika
sterilované cibulky
30g oleje
citronová šťáva
cukr, sůl, mletý pepř
Sýr, šunku a papriku nakrájíme na tenké nudličky.
Rajčata (zbavená semínek) nakrájíme na tenké měsíčky,
nasekáme cibulky. Přidáme dobře vymíchanou zálivku.
Lečo (papriky dušené s rajčaty)
(1 porce cca)
1 velká paprika, na tenké nudličky
1 cibule na jemno
2 střední rajčata, vykrájená
0-1 vejce
50g anglické slaniny
pepř, sůl, tuk
Papriku, cibuli a slaninu podusíme na tuku do měkka.
Přidáme rajčata, pepř a sůl a dále dusíme. Rozklepneme
vejce a mícháme do zhoustnutí - ale chutná to i bez něj.
(4 porce)
200g dlouhozrnné rýže
Court bouillon:
4dl vody
2dl olivového oleje
1dl suchého bílého vína
1 cibule propíchnutá čtyřmi hřebíčky
1/2 lžičky jemně mleté soli
kůra z jednoho citrónu
1 bouquet garni: 2x bobkový list, tymián, rozmarýn
2 stroužky česneku
mletý pepř, špetka šafránu a kayenského pepře
Court-bouillon povaříme 15 minut, přecedíme. Uvedeme znovu do
varu a přidáme rýži. Vaříme zvolna 15 minut, dokud se
nevstřebá všechen vývar. Necháme 3 minuty odpočinout.
Dochutíme např. vinaigrettou.
(pro 4-6 osob)
1dl olivového oleje
2 lžíce vinného octa
1/2 lžičky jemně mleté soli
špetka čerstvě umletého bílého pepře
Přísady smícháme metličkou. Lze přidat
2-3 stroužky drceného česneku, nebo
3-4 nasekané výhonky petržele
(tzv. persillade), nebo 4 drobně nasekané šalotky.
(pro 6 osob)
1 dlouhá okurka, předem připravená
300g plnotučného jogurtu
4 pečlivě utřené stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
pepř, sůl
Okurku (neoloupanou) nakrouháme na jemné plátky (nebo nahrubo nastrouháme)
a zbavíme přebytečné vody. Do vychlazené mísy dáme jogurt s česnekem.
Zlehka šleháme a pomalu přidáváme olej a ocet. Dochutíme solí a pepřem.
(Pozn.: olej a ocet lze nahradit majonézou.)
(2 porce)
65g jemných ovesných vloček
2 lžíce sojového mléka v prášku
2 lžíce smetanového jogurtu.
1/2 lžíce chia semínek
Vločky zalijeme 1/2 litrem vroucí vody a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.
Vmícháme sójové mléko. Hotovou kaši nalijeme na (mělký) talíř,
uprostřed pak nahradíme jogurtem. Dochutit možno čokoládou, kousky másla,
zavařeninou, medem, rýžovým sirupem ...
špekáčky 600g (6 kusů)
brambory 600g
4 cibule
2 lžíce sladké papriky
6 stroužků česneku
1 litr vody
drcený kmín
majoránka
pepř
Orestujeme do zlatova cibuli, nakrájené špekáčky a drcený kmín.
Zaprášíme paprikou, zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory
a vaříme do měkka. Dochutíme majoránkou, česnekem, pepřem.
Možno podávat s chlebem.
tortily velké
rýže sypká (divoká)
zakysaná smetana
barbecue omáčka
sýr strouhaný (čedar)
salát jemně sekaný
rajčata detto
fazolová marmeláda
cibule sterilovaná
tofu plátky na burgery
bulky Penam trvanlivé
sýr ementálského typu
okurky, na tenko nakrájené
cibule červená
majonéza
hořčice
ajvar
Na pánvi na troše oleje restujeme cibuli a tofu plátky;
zároveň nahříváme bulky. Skladba burgeru je následující:
dolní půl bulky hojně potřeme majonézou, na níž položíme
horký tofu plátek a hned na to sýr, aby se roztekl. Sýr
dále potřeme ajvarem, na nějž přijdou cibule a okurky.
Horní půl bulky potřeme hořcicí a přiklopíme. Vhodno
zapíjet pivem.
2 porce:
144g těstovin
250g lososa bez kůže
2x stroužek česneku
1/2 limetky, vymačkané
nať z petržele, chili, pepř, sůl
olej
Dáme vařit těstoviny. Mezitím na rozpáleném
oleji 2 minuty opékáme česnek, petržel a chili;
další 4 minuty pak lososa, nakrájeného na tenké proužky.
Přidáme okapané těstoviny, pepř, sůl, štávu
z limetky, popř. kůru. Opatrně promícháme.
Himmel und Erde
(teologicky ambivalentní pokrm)
3-4 osoby:
1kg brambor
1kg jablek
sůl
1/4kg prorostlé anglické slaniny
Dáme vařit oškrábané, rozčtvrcené brambory. Oloupaná,
rozčtvrcená jablka přidáme po cca 10 minutách, aby
po uvaření brambor byla měkká, leč nerozpadala se.
Slaninu, nakrájenou, osmažíme na pánvi. Čím tučnější,
tím lépe. Smícháme a podáváme teplé.
1 porce:
70g linguine
20g parmazánu
70g anglické slaniny
1x vejce
máslo, smetana, sůl, pepř
Dáme vařit těstoviny. Mezitím osmažíme na másle
nakrájenou slaninu a dáme stranou. V pánvi rozpálíme
těstoviny, přidáme vejce, rozšlehané s trochou smetany
a nastrouhaným parmazánem, necháme zhoustnout, přidáme
slaninu, osolíme a opepříme.
Linguine s cuketou a piniovými oříšky
1 porce:
75g linguine
1/2 menší cukety
1x stroužek česneku
1x lžíce piniových oříšků
20g strouhaného parmazánu
olivový olej, máslo, pepř, sůl
Uvaříme těstoviny. Mezitím na oleji opražíme
piniové oříšky, vyjmeme. Opražíme česnek, přidáme
cuketu, nakrájenou na malinké nudličky, máslo,
popř. trochu mléka či smetany. Restujeme dalších
cca 5 minut. Přidáme těstoviny, oříšky, parmazán.
Dochutíme solí a pepřem.
45g jemných ovesných vloček
20g sušené syrovátky
200ml vody
Promícháme vločky se syrovátkou. Přidáme 200ml vody,
ohřáté v mikrovlné troubě. Promícháme, necháme odstát,
opět 1 minutu ohříváme v troubě. -- Lze dochutit máslem,
marmeládou, oříšky, rozinkami, čokoládou, etc.
máslo, olivový olej
strouhaný čedar
1x velká cibule
1x celer
3x lžíce hladké špaldové mouky
1x slepičí bujón
1l rajčatové šťávy ,,Stará Dáma``
Cibule se podusí na másle. Přidá se na kostky
krájený celer a též se dusí. Pak se popráší
moukou a ještě chvíli se to praží. Eventuálně
se přidá olivový olej, ať se to nepálí.
Zalije se 1/2 vody se slepičím bujonem
a rajčatovou šťávou. Vaří se, dokud není
celer měkký a rozmixuje se. Posype se strouhaným čedarem.
Polévka : česnečka hospodská pravá
4 porce:
10 stroužků česneku
100g tvrdého sýra
1 lžíci majoránky
plátek uzeného masa nebo boku
2 lžíce sádla
2 krajíce chleba
1 cibuli
2 brambory
1 litr kuřecího vývaru
pepř a sůl
Cibuli najemno nakrájíme. Z česneku odstraníme zelený vnitřek,
čepelí nože naplocho rozmáčkneme a poté prolisujeme. Na sádle
zpěníme cibuli, přidáme maso pokrájené na menší kostičky. Když
cibule zesklovatí, přidáme vývar a česnek. Oloupané a pokrájené
brambory povaříme následně 10-15 minut. Před dokončením lze přidat
ještě trochu čerstvého česneku. Dochutíme majoránkou, pepřem a solí.
Podáváme s osmaženým chlebem a sýrem -- ten nejlépe pokrájet na
kostičky; strouhaný se spojí!
2x lžíce másla
1x cibule, najemno
6x stroužek česneku, na plátky
2x brambory, na kostky
300ml vývaru
400ml mléka
sůl, pepř
Na másle pražíme cibuli 2 minuty, přihodíme
česnek na další 1 minutu. Přidáme brambory,
vývar, mléko, osolíme a opepříme. Vaříme doměkka,
rozmixujeme. Lze podívat s drceným česnekem a
hoblinkami parmazánu či zjemnit smetanou.
400ml vývaru
400g Neapolské omáčky (Otma nebo Panzani)
1x fenykl
2x malé cuketky
200g bílé ryby (např. tresky)
sůl, bazalka, zakysaná smetana
Vývar, omáčku a pokrájenou zeleninu prohřejeme v hrnci,
přidáme rybu, na kostky, a táhneme cca 4 minuty pod bodem
varu. Dochutíme solí a bazalkou. Lze podávat se zakysanou
smetanou.
2 porce:
3 houby šitaké
1/3 litru zeleninového vývaru
120g rýže kulatozrné
30g parmazánu strouhaného.
1 malá cibule
máslo
Houby namočíme cca na hodinu. Na másle opražíme nakrájenou
cibuli, přidáme rýži a houby, nakrájené (bez nožiček).
Zvolna vaříme, přiléváme vývar resp. vodu, v níž se namáčely
houby, přisypáváme parmazán.
2 porce:
120g rýže arborio
1/2l mléka
2dc vody
2x lžička cukru
1x malá lžička vanilkového extraktu
špetka soli
Do hrnce dáme mléko, vodu, cukr, sůl a vanilkový
extrakt. Přidáme propláchnutou rýži. Vaříme do
změknutí a zhoustnutí za pravidelného míchání
a snižování výkonu. Vhodné podávat s pikantní
marmeládou, čokoládou, karamelem apod.
200g rýže arborio
3/4l vody
1x vanilkový cukr
1x zakysaná smetana
100g sušených meruněk
kvalitní rum
Meruňky, pokrájené, se (třeba i s trochou sušených višní)
naloží do rumu na půl dne. Rýže s vodou a cukrem se zvolna
vaří do změknutí a zhoustnutí (trvá to asi půl hodiny).
Pak se vmíchá smetana, meruňky a uloží se do chladu.
Je dobré jíst s nějakou pikantní zavařeninou.
750ml mléka
150g hořké čokolády
65g kulatozrné rýže
3 lžičky cukru
1 lžička vanilkové extraktu
máslo
Do formy vymazané máslem nasypeme rýži a na ní cukr.
Přilijeme čokoládu, rozehřátou v mléce s vanilkou.
Pečeme cca 1 hodinu při 160-180 stupních; hotové
lze přelít do formiček.
1/2kg kysaného červeného zelí
200g bílého jogurtu
2 lžíce majonézy
2 lžíce čerstvého strouhaného křenu
1 lžíce slunečnicového oleje
špetka cukru, pepř, sůl
Pokud je zelí nakrájené nahrubo, ještě je překrájíme.
Smícháme vše dohromady. Uleželé podáváme s pečivem.
350g mražených fazolí
125g cherry rajčat
2x vejce
1x konzerva tuňáka v oleji
černé olivy
Fazole se krátce povaří a smíchají s tuňákem. Přidáme rajčata
a natvrdo uvařená, nakrájená vejce. Ozdobíme olivami. Jí se
s bílým pečivem. Zálivka: olivový olej a balsamico.
2 osoby:
200g minirajčat
1x salátová okurka
1x lžíce kaparů
1x červená cibule
2x lžíce slunečnicového oleje
2x lžíce červeného vinného octa
1x lžička (malá!) cukru
pepř, sůl
Rajčata nařízneme na špičce, pět sekund do vroucí
vody, hned do studené a oloupeme. Přidáme okurku,
zbavenou šlupky a semínek, jemně nakrájenou. Dále
nahrubo nasekané kapary a jemně nakrájenou cibuli.
Dresink : vymícháme olej, ocet, cukr, pepř a sůl.
4 osoby:
300g fleků
300g šunky od kosti
160g růžičkové kapusty
1x cibule
30g sušených hub, namočených
4 vejce
pepř, sůl, kmín
Na pánvi zesklovatíme cibuli, přidáme nakrájenou
šunku, houby vymačkané od vody a na čtvrtky krájené
kapustičky. Osmahneme, ochutíme kmínem, solí a pepří.
Fleky uvaříme al dente, smícháme u uvedenou směsí,
dáme do vymaštěného pekáče a v troubě při teplotě 220
pečeme 10 minut. Poté přilijeme vejce (rozšlehaná se
solí a pepřem) a ještě cca 5-7 minut dopečeme při 180.
Špagety s mátou, hráškem, slaninou
1 porce:
65g špaget
50g mraženého hrášku
40g slaniny
1/2 cibule
40g strouhaného parmazánu
troška kuřecího bujónu
olej, máta, pepř, sůl
Uvaříme špagety al dente (cca 11 minut M&S).
Na oleji restujeme pět minut nasekanou slaninu
a cibuli. Vyjmeme z pánvi, do níž se dá hrášek,
máta a kuřecí vývar. Dusíme 1-2 minuty. Přidáme
špagety, slaninu s cibulí, parmezán. Možno dochutit
solí a pepřem.
1 porce:
80g špaget
80g tuňák ve vodě
1x lžíce olivového oleje
1x lžíce kaparů
chili, sůl, máta
Uvaříme špagety al dente. Kapary opláchneme,
přivedeme ve vodě k varu, slijeme a opláchneme.
Do mísy dáme : okapaného tuňáka, kapary, mátu, olej,
chili (1x lžička), sůl. Přidáme špagety s jednou
lžící vody, v níž se vařily.
1 porce:
85g špaget
50g modrého sýra
1x stroužek česneku
1x lžíce olivového oleje
máslo, parmazán, pepř
Na másle pražíme nasekaný česnek, přidáme
na plátky pokrájený modrý sýr. Rozpustíme
(podlijeme olejem, příp. trochou mléka).
Vmícháme uvařené špagety snad s trochou
vody a nastrouhaný parmazán.
Kapustičky na kozím sýru s bulgurem
(podle Terezy)
2 porce:
125g bulguru
2 šalotky
175g kapustiček
50g čerstvého kozího sýra
2 cherry rajčata na ozdobení
ghí, koriandr, hořčičné semínko, sůl
Rozčtvrcené kapustičky orestujeme na ghí se šalotkou a koriandrem.
Mezitím uvaříme bulgur s horčičným semínkem. Kapustičky dále podusíme
s trochou vody na skus. Nakonec přidáme a necháme prohřát kozí sýr.
Podáváme s bílým Chardonnay.
2 porce:
30g másla
1 menší cibule, nakrájená
1/2 kg dýně, oloupané, nakrájené na kostičky
150 g kulatozrnné rýže (např. Arborio)
1/8 l bílého vína (např. Chardonnay)
3/4 l kuřecího vývaru, horkého
50g strouhaného parmazánu
sůl a pepř, popř. mascarpone na ozdobení
Cibule restujeme na másle 5 minut. Vložíme dýni a opekáme
dalších 10 minut. Přidáme rýži a víno a mícháme 2-3 minuty tak,
aby se část vína odpařila. Pak přiléváme postupně vývar, mícháme
a vaříme (30-45 minut), dokud rýže není ,,al dente``. Na závěr
vmícháme parmazán, osolíme a opepříme.