logo Statistika zkoušek F165, LS 1997-98

Přednášející: M. Rokyta, KMA


Dot Konečné výsledky zkoušek z matematické analýzy jsou relativně optimistické, jak ukazuje následující obrázek (gif, 4 kB), neboť přes 83% jedinců prošlo přes analýzu z prvního semestru do druhého:


Konečné výsledky, gif 4 kb


Stejně jako v minulém semestru ovšem platilo, že počet lidí, kteří se vůbec nedostaví ke zkoušce, je větší než počet těch, kteří zkoušku neudělají.


Dot Kolik je potřeba termínů? Námětem k zamyšlení, zřejmě především pro mne, může být nebývale velký počet termínů, které jsem byl nucen vypsat, abych některé z vás vůbec uviděl. Připomínám, že původně oznámené dva zářijové termíny (ze kterých se pak vyklubaly tři) měly sloužit pouze jako termíny opravné, či pro ty, kteří se z vážných důvodů nemohli jindy dostavit. Na konci řádného zkouškového období (tj. v půlce července) se ovšem ukázalo, že ještě 40 lidí ke zkoušce vůbec nepřistoupilo. To nevyžaduje žádný další komentář.

Pro pořádek dodávám, že 26.5. byl předtermín, jehož výsledky jsou zahrnuty do statistiky prvního řádného termínu z 2.6. Termíny 22.6. a 27.8. nebyly řádné termíny, ale ústní zkouška po osobní domluvě. Následuje obrázek (gif, 13 kB) o tom, jak jste na termíny chodili.


Osoby a termíny, gif 13 kB


Dot Rozdělení známek. Následující minitabulka ukazuje, kolik bylo celkem uděleno jedniček, dvojek, atd. Chcete-li tyto údaje podrobněji, tj. jak se vyvíjely v čase, existuje zvláštní stránka tomu věnovaná.


Zkoušeno lidí: Má známku: Za
"1"
Za
"2"
Za
"3"
Za
"4"
Průměr
81 76 21 29 26 30 2.61


V procentech a graficky je tato skutečnost zachycena na následujícím obrázku (gif, 7 kB):


Známky, gif 7 kB


To, že čtyřka byla nakonec nejčastěji udělenou známkou, i přesto, že jste mohli odejít od písemky bez újmy na obecnosti, pokud se vám zdálo, že by to dnes za nic nestálo, mi nepřipadá nijak excelentní. Průměr známek (2.61) je jen o něco, leč horší, než v semestru prvním (2.59).


Dot Kolik lidí neudělá první ročník? Na úvodním soustředění na Albeři patří tato otázka k nejčastějším. Jak můžete poznat z následující tabulky (gif 5 kB), matematickou analýzou prošly cca dvě třetiny z vás, přesně 76 za 112 zapsaných.


Celkové výsledky za 1.ročník, gif 5 kB


Z oněch chybějících 36 ovšem jen 12 studentů řádného studia zkoušku opravdu neudělalo, tj. zakončilo ji známkou 4. Zbylých 24 studentů zkoušku vůbec neabsolvovalo a skončilo tedy buď neabsolvováním jiného předmětu nebo vlastním rozhodnutím. Někteří z nich mi to dokonce přišli oznámit, či se se mnou rozloučit, ať už osobně nebo virtuálně, za což jim děkuji.

Tolik ke zkouškám z MA ve druhém semestru. Hodně štěstí v tom dalším.

M.R.


back