[MAF042: MA pro F, 2. ročník, ZS 2005/2006, M.Rokyta]

Pravidla a průběh zkoušek,
početní část písemky


->  Termíny zkoušek, přihlášení na zkoušku

Vypsané termíny najdete v rámci studijního informačního systému na stránce http://www.mff.cuni.cz/vnitro/is/sis/. Na stejné stránce dostanete i možnost se přihlásit na zkoušku. Pokud vám z nějakého důvodu začne být jasné, že na daný termín nepůjdete, neváhejte se prosím ihned odhlásit - nezabírejte místo svým kolegům. Budou-li nějaké nejasnosti nebo pokud například nebudete schopni se přihlásit, kontaktujte mne, nejlépe emailem na mirko.rokyta@mff.cuni.cz. Pokud někomu z nějakých důvodů nevyhovuje emailová komunikace, může mě kontaktovat i jiným způsobem - viz níže.

->  Známky, průběh a pravidla zkoušky

Zkouška je (v zásadě) písemná a skládá se ze dvou částí. První část je početní (tj. "příklady"), trvá 2 hodiny, obsahuje 4 příklady, a je možno za ni získat 30 bodů. Poté následuje 30 minut přestávka a po ní druhá část písemky. Ta obsahuje tři teoretické otázky, trvá 75 minut, a je možno za ni získat 20 bodů. Písemka se hodnotí jako napsaná (tj. zkoušku jste udělali a dostanete známku 1, 2 nebo 3), pokud v opačném případě je známka 4 a zkouška se nepovedla. Žádné dodatečné body ze semestru tuto skutečnost neovlivní.

Pokud jsou obě výše napsané podmínky splněny, stanoví se známka z písemky (nazvěme ji známkou "A") takto (v případě, že počet vašich bodů bude přesně na hranici mezi dvěma známkami, platí ta lepší z nich):

  1. ... je-li bodový zisk 50 - 42
  2. ... je-li bodový zisk 42 - 34
  3. ... je-li bodový zisk 34 - 26
  • Případná oprava známky "A" v závislosti na vaší píli v průběhu semestru.

    V průběhu semestru jste mohli získat dodatečné body, a to až 70 bodů (2x30 za obě písemky a max. 10 body ohodnotili váš výkon v semestru vaši cvičící). Takto získané body přenásobím koeficientem 5/7, je tedy maximální bodový zisk za semestr až 50 takto upravených bodů. Tyto body se sečtou s body, které jste získali u zkoušky. Na základě tohoto součtu se stanoví známka "B" takto (v případě, že počet vašich bodů bude přesně na hranici mezi dvěma známkami, platí opět ta lepší z nich):
    1. ... je-li bodový zisk 100 - 84
    2. ... je-li bodový zisk 84 - 68
    3. ... je-li bodový zisk 68 - 52
    Výsledná známka ze zkoušky pak bude rovna lepší z obou známek A, B. Podrobnějším prohlédnutím obou tabulek můžete zjistit, že pokud například známka A=3, nemůžete již dostat jedničku, ale můžete mít dvojku, pokud jste za semestr nasbírali příslušný počet bodů a u zkoušky nejste známce 2 "příliš vzdáleni". Obecně je systém je nastaven tak, aby šlo velmi dobrým výkonem v průběhu semestru zlepšit známku "lepší 3" na 2 a známku "lepší 2" na 1, jiná zlepšení nejsou možná.

    Po opravení písemky a provedení všech bodových součtů bude s každým z vás písemka i bodové hodnocení probráno individuálně, případně budou ústně vyjasněny některé nejasnosti, atd. Může se i stát (bude-li zkoušku dělat velké množství studentů), že se tyto diskuse protáhnou do pozdních hodin, případně (komu to bude vyhovovat) se odehrají až druhý či jiný den. Vše závisí na domluvě těsně po písemce.



    ->  Početní část

    Ony čtyři příklady budou vypadat takto:
    1. Integrál s parametrem. Nejčastěji úloha na spočtení integrálu s parametrem metodou derivování podle parametru, ale může se vyskytnout i otázka "Kde je daná funkce definovaná?". Klíčové slovo: majoranty.
    2. Plošný a křivkový integrál. Zejména délka křivek a plošný obsah 2-dimenzionálních povrchů v R3, dále úlohy na Gaussovu-Greenovu a klasickou Stokesovu větu.
    3. Variační počet. Sestavit a vyřešit Euler-Lagrangeovu rovnici k danému funkcionálu. U některých příkladů můžete být vyzvání, abyste (za bonusové body) ověřili Jacobiho metodou (pomocná rovnice pro pomocnou funkci omega, zkoumají se její nulové body), že jde skutečně o lokální minimum daného funkcionálu.
    4. Fourierova řada. Nalezněte Fourierovu řadu v sinech a kosinech (ale nejen na intervalu delky 2*Pi) k dané funkci, určete, ve kterých bodech platí vámi odvozená rovnost (a proč), napište příslušnou Parsevalovu rovnost, eventuelně můžete být vyzváni, abyste dosadili do rovnosti nějaký konkrétní bod, či ji zderivovali nebo zintegrovali (a odůvodnili proč).

    Nebudou příklady na diferenciální formy, i když teorie těcht ose zkoušet bude. Pamatujte prosím na to, že ten, kdo bude opravovat písemku, nemusí být nutně Rokyta. Vysvětlete proto vždy svůj postup dostatečně podrobně.

    Taháky, kalkulačky

    U písemné části zkoušky je povoleno mít na stole tyto "oficiální taháky": goniometrické vzorce, tabulku derivací, tabulku integrálů, Gauss-Greenovy-Ostrogradského formule. Dále můžete mít prosté numerické kalkulačky, tj. nikoli s grafikou a nikoli s možností formálních algebraických úprav. Tabulky (například Bartsch) nejsou povoleny (něco byste přece jenom mohli mít v hlavě, například vzorce pro Fourierovy koeficienty, že :-)).


    ->  Konzultace, kontakt

    Konzultovat je možné kdykoli po předběžné domluvě a nalezení společného času. Tuto můžete uskutečnit bud emailem na adresu mirko.rokyta@mff.cuni.cz (preferuji) nebo telefonicky. Telefon ke mně do pracovny je 22191 3269, v nutných případech mi můžete volat i na číslo 603 342735. Pracovnu mám v Karlíně, 2. patro, KMA, lokální telefonní linka 3269.


    Štěstí u zkoušek přeje
    M. Rokyta, 4.1.2006


    back