[MA pro F, 1. ročník, ZS 2000/2001, M.Rokyta]

Pravidla a průběh zkoušek

[ MAIN | Sylabus | Termíny | Pravidla | Požadavky | Statistika | Seznam ]


->  Termíny zkoušek, přihlášení na zkoušku

Vypsané termíny zkoušky naleznete na zvláštní stránce. Občas se na ni podívejte, jestli nenastaly nějaké termínové změny. Na zkoušku se přihlásíte zapsáním do seznamu, buď fyzicky (seznam koloval na přednášce), nebo i elektronicky. Pokud někomu z nějakých důvodů nevyhovuje emailová komunikace, může mě kontaktovat i jiným způsobem - viz kontakty na mě.

Zápis na zkoušku nepovažuji za zcela definitivní, můžete se tedy (v rozumné míře) odhlásit a znovu zapsat. Prosím však, abyste se snažili udržet seznam aktuální, jednak abyste neblokovali místo někomu jinému, kdo by chtěl na zkoušku jít, a jednak abych já sám věděl, kolik lidí vlastně přijde - jde mimo jiné i o počet pomocníků, které si mám zajistit. Na písemku můžete vyjímečně přijít i v případě, že se nezapíšete vůbec - pokud to kapacita posluchárny dovolí. Takovým lidem však nezaručuji opravení písemky ještě týž den, ani to, že je ústně týž den vyzkouším - přednost budou mít zapsaní studenti.

->  Známky, průběh a pravidla zkoušky

Používá se čtyřstupňová stupnice: 1=výborně, 2=velmi dobře, 3=dobře, 4=neprospěl(a). Je-li udělena známka 4, zkouška se opakuje (včetně písemky - možné výjimky viz dále). Celkem máte na udělání zkoušky tři pokusy (termíny).

Zkouška se skládá ze dvou částí, písemné a ústní, známka je společná za obě části. Začíná se vždy společně psanou písemkou. Pokud písemku někdo nenapíše, k ústní části u něj v tomto termínu vůbec nedojde a zkouška je ohodnocena celkovou známkou 4. Ústní část zkoušky probíhá formou individuálního pohovoru (většinou tentýž den odpoledne, ale po dohodě a z rozumných důvodů i v některém z dalších dnů). Pořadí, v jakém budete chodit na ústní část, dohodneme po písemce. Vzhledem k tomu, že je vás hodně, bude nás pravděpodobně zkoušet víc. Při ústní zkoušce dostanete po zadání otázek nějaký čas na přípravu (cca 15 minut). Celková známka ze zkoušky bere o něco víc do úvahy výkon u ústní zkoušky, ale přihlíží se i k výsledku písemky. Například dostat celkovou známku 1, byla-li písemka 3, je možné, ale vyžaduje to perfektní výkon v ústní části. Jsou možné i opačné případy včetně extrémního (1 z písemky, 4 celkově). A teď ona zmíněná výjimka: Pokud někdo napíše písemku na 1 nebo "lepší 2", a přesto dostane díky ústní zkoušce celkovou známku 4, můžu mu při příštím pokusu odpustit písemku nebo její část (záleží samozřejmě na konkrétních případech).


->  Písemka

Písemka trvá dvě hodiny, ve kterých budete mít za úkol vyřešit tyto tři příklady:
  1. Najít (oboustrannou nebo jednostrannou) limitu funkce v bodě. Můžete použít kteroukoli ze tří vám známých technik: výpočet pomocí úprav a základních limit, L'Hospitalovo pravidlo, Taylorův polynom. Nezapomeňte na to, že je možné všechny tři techniky kombinovat!
  2. Najít primitivní funkci k dané funkci. Opět použijte jakýkoli korektní postup, který povede k cíli, bez ohledu na to, kdo vás jej naučil. (Vzpomeňte, že výšku budovy lze změřit pomocí barometru na mnoho různých způsobů.)
  3. Vyšetřit průběh funkce. Nezbytné je: nalézt definiční obor; spočíst limity v krajních bodech intervalů definičního oboru; určit, kde je funkce spojitá; zpozorovat sudost, lichost, periodicitu; určit intervaly monotonie, lokální a globální extrémy, intervaly konvexnosti, konkávnosti a inflexní body; načrtnout graf funkce, který co nejlépe vystihuje její vlastnosti. Na známku 1 budu očekávat též nalezení jednostranných derivací v bodech, kde neexistuje oboustranná derivace, a nalezení asymptot funkce v nekonečnu (pokud je funkce má). Při náčrtku vám určitě pomůže, když si spočtete konkrétní hodnoty funkce ve význačných bodech, průsečíky funkce s osami, hodnoty derivace v důležitých bodech (určíte tím směrnici tečny) atd.

Pamatujte prosím na to, že ten, kdo bude opravovat písemku, nemusí být nutně Rokyta. Vysvětlete proto svůj postup.

  • Předčasný odchod z písemky - výhoda nebo ne?
  • Z písemky můžete odejít "bez újmy na obecnosti" kdykoli v průběhu prvních 30 minut po zadání příkladů. Na takové studenty budu nahlížet, jako by se na termín nepřihlásili, tj. žádnou známku nedostanou a termín jim nepropadne. Ti, kteří se po 30 minutách písemky rozhodnou, že zůstávají, přistupují ke zkoušce se vším všudy, tedy v každém případě obdrží jednu z možných známek. Pozor, tato výhoda je relativní, jsou známy případy těch, kteří postupně odešli ze všech písemek ("čekali na lepší příklady") a nakonec zkoušku nestihli udělat vůbec.

  • Kalkulačky a tabulky
  • Kalkulačky u písemky používat můžete, ovšem pouze ty jednoduché algebraické, umožňující základní aritmetické operace a výpočty hodnot elementárních funkcí. Nemůžete tedy používat grafické kalkulátory (schopné kreslit grafy funkcí), ani kalkulátory umožňující symbolickou manipulaci (derivování, integrování). Tabulky a různé jiné taháky a soupisy vzorečků bych u zkoušky viděl nerad. Alespoň v momentě zkoušky by měl člověk základní vzorečky ovládat.


    ->  Konzultace, kontakt

    I ve zkouškovém období preferuji konzultace ve čtvrtek odpoledne, v době cca 14:00 - 17:00. Dejte mi však prosím vědět, že přijdete. Občas se stává, že když dlouho nikdo nejde, odcházím za jinou prací. Konzultaci je možné uskutečnit i jindy, ale jen po předběžné domluvě. Tuto můžete uskutečnit bud emailem na adresu mirko.rokyta@mff.cuni.cz (preferuji) nebo telefonicky. Telefon ke mně do pracovny je 2 2191 3269, v nutných případech mi můžete volat i na číslo 603 342735. Pracovnu mám v Karlíně, 2. patro, KMA, č. dveří 214, lokální telefonní linka 3269.


    Štěstí u zkoušek a hodného zkoušejícího přeje
    M. Rokyta 7.1.2001


    back