[MA pro F, 1. ročník, ZS 2000/2001, M.Rokyta]

Požadavky k ústní části zkoušky

[ MAIN | Sylabus | Termíny | Pravidla | Požadavky | Statistika | Seznam ]


Obecně

Pokud není řečeno jinak, chci věty i s důkazy. Požadavky psané stojatým písmem jsou pro všechny. Otázky psané kurzívou a uvozené slovy "Na 1:" budu pokládat jen těm, kteří budou usilovat o známku 1. Věty, které považuji za nejdůležitější, jsou pro Vaši lepší orientaci v teorii analýzy podtrženy.


Okruhy otázek k ústní zkoušce


Co nebudu chtít u ústní zkoušky

Úvodní povídání o množinách, výrocích, zavádění různých číselných množin; zavádění a seznam elementárních funkcí, hledání kořenů polynomů, rozklad racionálních funkcí na parciální zlomky, integraci racionálních funkcí, speciální substituce. Budu však chtít, abyste všechny početní aspekty těchto věcí uměli spolehlivě používat v praxi tj. u písemky. (U polynomů nebudou potřeba Cardanovy vzorce, všechny polynomy vyššího stupně u písemky půjdou vyřešit metodou "uhodnutí racionálních kořenů")


Doporučená literatura

Zkušenost sice praví, že student se nejvíce učí z [7], ale občas je potřeba mít po ruce i nějaké to skriptum... Minimální výbavou by měla být Kopáčkova skripta [1], jejichž obsah je nejblíže průběhu přednášky, a Kopáčkova příkladová skripta [2]. Klasické knihy [3] a [4] jsou spíše pro studenty matematiky, ale jejich prolistování neublíží ani fyzikovi, který je zvědavý na klasické učebnice analýzy. Rudinova kniha [5] je pro ty, kteří by se chtěli pocvičit v angličtině a zárověň se podívat, jak se analýza učí jinde. Demidovič [6] je nepřebernou zásobárnou příkladů. Je sice rusky, ale "slovních úloh" je tam málo, a proto je přínosný i pro ty, kteří se v azbuce nevyznají.

  1. Kopáček, J.: Matematika pro fyziky I. (skriptum MFF UK, nové vydání = formát A5).
  2. Kopáček, J. & kol.: Příklady z matematiky pro fyziky I., (skriptum MFF UK, nové vydání = formát A5).
  3. Jarník, V.: Diferenciální počet 1, Academia Praha.
  4. Jarník, V.: Integrální počet 1, Academia Praha.
  5. Rudin, W.: Principles of mathematical analysis (second edition) , McGraw-Hill, 1964.
  6. Děmidovič, B.P.: Sbornik zadač i upražněnij po matěmatičeskomu analizu (rusky) Nauka, Moskva, 1977.
  7. ... vlastní (nebo kamarádovy/kamarádčiny) poznámky z přednášky.


back