[MA pro F, 1. ročník, LS 2000/2001, M.Rokyta]

Zkouškové požadavky

[ MAIN | Sylabus | Termíny | Požadavky | Statistika ]


->   Pravidla pro skládání zkoušky, konzultace

Pro průběh zkoušky platí stejná pravidla jako v zimním semestru. Heslovitě připomínám: možnost e-mailového i papírového (přednášky nebo nástěnka proti posluchárně K2) zapisování a přepisování, ještě v tomto semestru zůstává možnost odejít z písemky do 30 minut. Konzultaci ve zkouškovém období je možné uskutečnit v podstatě kdykoli, ale jen po předběžné domluvě (pro jistotu). Tuto můžete uskutečnit bud emailem na adresu mirko.rokyta@mff.cuni.cz (preferuji) nebo telefonicky. Telefon ke mně do pracovny je 2 2191 3269, v nutných případech mi můžete volat i na číslo 603 342735. Pro ty, co mě jěště nikdy nenavštívili: pracovnu mám v Karlíně, 2. patro, KMA, č. dveří 214.


->   Písemná část zkoušky

Písemná část zkoušky trvá dvě hodiny, ve kterých musíte vyřešit tři příklady, vybrané z následujících témat:
  1. Konvergence řady: půjde o zjištění, zda daná řada konverguje či ne (u řad s kladnými členy), případně zda konverguje absolutně či neabsolutně či vůbec (u řad s obecnými členy). Může se vyskytnout řada s parametrem, mocninná řada (nalezení poloměru konvergence), nebo sečtení číselné řady (pomocí vhodné mocninné řady).
  2. Obyčejné diferenciální rovnice: lze očekávat rovnici z typů, které jsme probírali na přednášce, zejména půjde o separaci proměnných a lineární rovnice s pravou stranou.
  3. Extrémy nebo vázané extrémy funkcí více proměnných: buď lokální (na dané otevřené množině, pomocí stacionárních bodů a druhých diferenciálů) nebo globální (na dané kompaktní množině, a to uvnitř této množiny pomocí stacionárních bodů, na hranici např. metodou Lagrangeových multiplikátorů).


->   Ústní část zkoušky

Pozor: to, co bylo přednášeno v tomto semestru, je rozprostřeno ve třech různých dílech Kopáčkových skript (I, II, III). Na druhé straně: ne všechno, co je v těchto skriptech napsáno, bude vyžadováno u zkoušky (například vybrané části ODR, metrických prostorů a funkčních řad budeme dělat až v příštím semestru). Věnujte proto zkouškovým požadavkům patřičnou pozornost.

Požadavky jsou rozděleny do několika základních okruhů. V každém najdete výčet pojmů, které byste měli bez debat znát. Následuje seznam faktů z daného okruhu, které považuji za důležité. Většinou vyžaduji i důkazy, s těmito výjimkami: Pokud se někde vyskytne obrat "na známku 1" znamená to toto: neznalost důkazu nebude mít za následek vyhození, ale nejpravděpodobněji známku 3, jeho "povšechná znalost" (tj. základní nápad a nástin technické realizace, bez detailů) odpovídá známce 2, podrobná znalost odpovídá známce 1. "Bez důkazu" je bez důkazu, pro všechny.


->   Doporučená literatura

V první trojici zde uvedených knih najdete dostatečné množství příkladů ke všem třem tématům. Pokud někdo nemá k této literatuře snadný přístup, může mě navštívit. Doporučuji zejména Kopáčkova počítací skripta. Ohledně literatury k ústní zkoušce: nejblíže přednášce jsou jistě vaše vlastní zápisky z ní, z literatury pak skripta Kopáček a kolektiv, a to následujícím způsobem: v Kopáčkovi č. 1 najdete: určitý integrál; v Kopáčkovi č. 2 najdete: číselné řady, funkce více proměnných; do jejich nového vydání (1998) se vešly i diferenciální rovnice; v Kopáčkovi č. 3 najdete mocninné řady. Eventuelně v Kopáčkovi č. 3 (staré vydání) najdete diferenciální rovnice. Klasické Jarníkovy knihy jsou spíše pro studenty matematiky, ale je možné, že i mezi fyziky se najdou jejich obdivovatelé. Rudinova kniha je pro ty, kteří by se chtěli pocvičit v angličtině a zárověň se podívat, jak se analýza učí jinde.

  1. Berman, G.N.: Sbornik zadač po kursu matěmatičeskovo analiza (rusky) Nauka, Moskva, 1977.
  2. Děmidovič, B.P.: Sbornik zadač i upražněnij po matěmatičeskomu analizu (rusky) Nauka, Moskva, 1977.
  3. Kopáček, J.: Příklady z matematiky pro fyziky II. (skriptum MFF UK, nové vydání = formát A5).
  4. Kopáček, J.: Matematika pro fyziky I. (skriptum MFF UK, nové vydání = formát A5).
  5. Kopáček, J.: Matematika pro fyziky II. (skriptum MFF UK, nové vydání = formát A5).
  6. Kopáček, J.: Matematika pro fyziky III, nové vydání = formát A5, staré vydání = formát A4. (skriptum MFF UK).
  7. Jarník, V.: Diferenciální počet 1, Academia Praha.
  8. Jarník, V.: Integrální počet 1, Academia Praha.
  9. Rudin, W.: Principles of mathematical analysis (second edition) , McGraw-Hill, 1964.
  10. ... vlastní (nebo kamarádovy/kamarádčiny) poznámky z přednášky.

       Další možná literatura (pro zvídavé)


back