Bucatini s lososem a limetkou
Buřtguláš
Himmel und Erde
Kapustičky na kozím sýru s bulgurem
Linguine alla carbonara
Linguine s cuketou a piniovými oříšky
Monster burritos
Ovesná kaše v. 2022
Ovesná kaše základní
Polévka : celerovo-rajčatová
Polévka : česnečka hospodská pravá
Polévka : česneková krémová
Polévka : středomořská rybí
Rizoto dýňové
Rizoto s houbami shitaké
Rýže v court-bouillonu
Rýžová kaše sladká
Rýžový dezert čokoládový
Rýžový dezert meruňkový
Salát hanácký
Salát tuňákový
Salát z loupaných rajčat
Špagety s mátou, hráškem, slaninou
Špagety s modrým sýrem
Špagety s tuňákem a kapary
Šunkofleky a lá kluci v akci
Tofu burgery
Tzatziki
Vinaigrette

Rýže v court-bouillonu

   (4 porce)

   200g dlouhozrnné rýže
   court bouillon:
    4dl vody
    2dl olivového oleje
    1dl suchého bílého vína
    1 cibule propíchnutá čtyřmi hřebíčky
    1/2 lžičky jemně mleté soli
    kůra z jednoho citrónu
    1 bouquet garni: 2x bobkový list, tymián, rozmarýn
    2 stroužky česneku
    mletý pepř, špetka šafránu a kayenského pepře

Court-bouillon povaříme 15 minut, přecedíme. Uvedeme znovu do
varu a přidáme rýži. Vaříme zvolna 15 minut, dokud se
nevstřebá všechen vývar. Necháme 3 minuty odpočinout.
Dochutíme např. vinaigrettou.

Vinaigrette

   (pro 4-6 osob)

   1dl olivového oleje
   2 lžíce vinného octa
   1/2 lžičky jemně mleté soli
   špetka čerstvě umletého bílého pepře

Přísady smícháme metličkou. Lze přidat
2-3 stroužky drceného česneku, nebo
3-4 nasekané výhonky petržele
(tzv. persillade), nebo 4 drobně nasekané šalotky.

Tzatziki

   (pro 6 osob)
   1 dlouhá okurka, předem připravená
   300g plnotučného jogurtu
   4 pečlivě utřené stroužky česneku
   4 lžíce olivového oleje
   2 lžíce vinného octa
   pepř, sůl

Okurku nakrouháme na jemné plátky (nebo nahrubo nastrouháme)
a zbavíme přebytečné vody. Do vychlazené mísy dáme jogurt
s česnekem. Zlehka šleháme a pomalu přidáváme olej a ocet.
Dochutíme solí a pepřem. (Pozn.: olej a ocet lze nahradit
majonézou. Okurku neloupeme.)

Ovesná kaše v. 2022

   (2 porce)
   65g jemných ovesných vloček
   2 lžíce sojového mléka v prášku
   2 lžíce smetanového jogurtu.
   1/2 lžíce chia semínek

Vločky zalijeme 1/2 litrem vroucí vody a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.
Vmícháme sójové mléko. Hotovou kaši vykydneme na (mělký) talíř,
uprostřed pak nahradíme jogurtem. Dochutit možno čokoládou, kousky másla,
zavařeninou, medem, rýžovým sirupem ...

Buřtguláš

   špekáčky 600g (6 kusů)
   brambory 600g
   4 cibule
   2 lžíce sladké papriky
   6 stroužků česneku
   1 litr vody
   drcený kmín
   majoránka
   pepř

Orestujeme do zlatova cibuli, nakrájené špekáčky a drcený kmín.
Zaprášíme paprikou, zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory
a vaříme do měkka. Dochutíme majoránkou, česnekem, pepřem.
Možno podávat s chlebem.

Monster burritos

   tortily velké
   rýže sypká (divoká)
   zakysaná smetana
   barbecue omáčka
   sýr strouhaný (čedar)
   salát jemně sekaný
   rajčata detto
   fazolová marmeláda
   cibule sterilovaná

Tofu burgery

   tofu plátky na burgery
   bulky Penam trvanlivé
   sýr ementálského typu
   okurky, na tenko nakrájené
   cibule červená
   majonéza
   hořčice
   ajvar

Na pánvi na troše oleje restujeme cibuli a tofu plátky;
zároveň nahříváme bulky. Skladba burgeru je následující:
dolní půl bulky hojně potřeme majonézou, na níž položíme
horký tofu plátek a hned na to sýr, aby se roztekl. Sýr
dále potřeme ajvarem, na nějž přijdou cibule a okurky.
Horní půl bulky potřeme hořcicí a přiklopíme. Vhodno
zapíjet pivem.

Bucatini s lososem a limetkou

   2 porce:

   144g těstovin
   250g lososa bez kůže
   2x stroužek česneku
   1/2 limetky, vymačkané
   nať z petržele, chili, pepř, sůl
   olej

Dáme vařit těstoviny. Mezitím na rozpáleném
oleji 2 minuty opékáme česnek, petržel a chili;
další 4 minuty pak lososa, nakrájeného na tenké proužky.
Přidáme okapané těstoviny, pepř, sůl, štávu
z limetky, popř. kůru. Opatrně promícháme.

Himmel und Erde
(teologicky ambivalentní pokrm)

   3-4 osoby:

   1kg brambor
   1kg jablek
   sůl
   1/4kg prorostlé anglické slaniny

Dáme vařit oškrábané, rozčtvrcené brambory. Oloupaná,
rozčtvrcená jablka přidáme po cca 10 minutách, aby
po uvaření brambor byla měkká, leč nerozpadala se.
Slaninu, nakrájenou, osmažíme na pánvi. Čím tučnější,
tím lépe. Smícháme a podáváme teplé.

Linguine alla carbonara

   1 porce:

   70g linguine
   20g parmazánu
   70g anglické slaniny
   1x vejce
   máslo, smetana, sůl, pepř

Dáme vařit těstoviny. Mezitím osmažíme na másle
nakrájenou slaninu a dáme stranou. V pánvi rozpálíme
těstoviny, přidáme vejce, rozšlehané s trochou smetany
a nastrouhaným parmazánem, necháme zhoustnout, přidáme
slaninu, osolíme a opepříme.

Linguine s cuketou a piniovými oříšky

   1 porce:

   75g linguine
   1/2 menší cukety
   1x stroužek česneku
   1x lžíce piniových oříšků
   20g strouhaného parmazánu
   olivový olej, máslo, pepř, sůl

Uvaříme těstoviny. Mezitím na oleji opražíme
piniové oříšky, vyjmeme. Opražíme česnek, přidáme
cuketu, nakrájenou na malinké nudličky, máslo,
popř. trochu mléka či smetany. Restujeme dalších
cca 5 minut. Přidáme těstoviny, oříšky, parmazán.
Dochutíme solí a pepřem.

Ovesná kaše základní

   45g jemných ovesných vloček
   20g sušené syrovátky
   200ml vody

Promícháme vločky se syrovátkou. Přidáme 200ml vody,
ohřáté v mikrovlné troubě. Promícháme, necháme odstát,
opět 1 minutu ohříváme v troubě. -- Lze dochutit máslem,
marmeládou, oříšky, rozinkami, čokoládou, etc.

Polévka : celerovo-rajčatová

   máslo, olivový olej
   strouhaný čedar
   1x velká cibule
   1x celer
   3x lžíce hladké špaldové mouky
   1x slepičí bujón
   1l rajčatové šťávy ,,Stará Dáma``

Cibule se podusí na másle. Přidá se na kostky
krájený celer a též se dusí. Pak se popráší
moukou a ještě chvíli se to praží. Eventuálně
se přidá olivový olej, ať se to nepálí.
Zalije se 1/2 vody se slepičím bujonem
a rajčatovou šťávou. Vaří se, dokud není
celer měkký a rozmixuje se. Posype se strouhaným čedarem.

Polévka : česnečka hospodská pravá

   4 porce:

   10 stroužků česneku
   100g tvrdého sýra
   1 lžíci majoránky
   plátek uzeného masa nebo boku
   2 lžíce sádla
   2 krajíce chleba
   1 cibuli
   2 brambory
   1 litr kuřecího vývaru
   pepř a sůl

Cibuli najemno nakrájíme. Z česneku odstraníme zelený vnitřek,
čepelí nože naplocho rozmáčkneme a poté prolisujeme. Na sádle
zpěníme cibuli, přidáme maso pokrájené na menší kostičky. Když
cibule zesklovatí, přidáme vývar a česnek. Oloupané a pokrájené
brambory povaříme následně 10-15 minut. Před dokončením lze přidat
ještě trochu čerstvého česneku. Dochutíme majoránkou, pepřem a solí.
Podáváme s osmaženým chlebem a sýrem -- ten nejlépe pokrájet na
kostičky; strouhaný se spojí!

Polévka : česneková krémová

   2x lžíce másla
   1x cibule, najemno
   6x stroužek česneku, na plátky
   2x brambory, na kostky
   300ml vývaru
   400ml mléka
   sůl, pepř

Na másle pražíme cibuli 2 minuty, přihodíme
česnek na další 1 minutu. Přidáme brambory,
vývar, mléko, osolíme a opepříme. Vaříme doměkka,
rozmixujeme. Lze podívat s drceným česnekem a
hoblinkami parmazánu či zjemnit smetanou.

Polévka : středomořská rybí

   400ml vývaru
   400g Neapolské omáčky (Otma nebo Panzani)
   1x fenykl
   2x malé cuketky
   200g bílé ryby (např. tresky)
   sůl, bazalka, zakysaná smetana

Vývar, omáčku a pokrájenou zeleninu prohřejeme v hrnci,
přidáme rybu, na kostky, a táhneme cca 4 minuty pod bodem
varu. Dochutíme solí a bazalkou. Lze podávat se zakysanou
smetanou.

Rizoto s houbami shitaké

   2 porce:

   3 houby šitaké
   1/3 litru zeleninového vývaru
   120g rýže kulatozrné
   30g parmazánu strouhaného.
   1 malá cibule
   máslo

Houby namočíme cca na hodinu. Na másle opražíme nakrájenou
cibuli, přidáme rýži a houby, nakrájené (bez nožiček).
Zvolna vaříme, přiléváme vývar resp. vodu, v níž se namáčely
houby, přisypáváme parmazán.

Rýžová kaše sladká

   2 porce:

   120g rýže arborio
   1/2l mléka
   2dc vody
   2x lžička cukru
   1x malá lžička vanilkového extraktu
   špetka soli

Do hrnce dáme mléko, vodu, cukr, sůl a vanilkový
extrakt. Přidáme propláchnutou rýži. Vaříme do
změknutí a zhoustnutí za pravidelného míchání
a snižování výkonu. Vhodné podávat s pikantní
marmeládou, čokoládou, karamelem apod.

Rýžový dezert meruňkový

   200g rýže arborio
   3/4l vody
   1x vanilkový cukr
   1x zakysaná smetana
   100g sušených meruněk
   kvalitní rum
   
Meruňky, pokrájené, se (třeba i s trochou sušených višní)
naloží do rumu na půl dne. Rýže s vodou a cukrem se zvolna
vaří do změknutí a zhoustnutí (trvá to asi půl hodiny).
Pak se vmíchá smetana, meruňky a uloží se do chladu.
Je dobré jíst s nějakou pikantní zavařeninou.

Rýžový dezert čokoládový

   750ml mléka
   150g hořké čokolády
   65g kulatozrné rýže
   3 lžičky cukru
   1 lžička vanilkové extraktu
   máslo

Do formy vymazané máslem nasypeme rýži a na ní cukr.
Přilijeme čokoládu, rozehřátou v mléce s vanilkou.
Pečeme cca 1 hodinu při 160-180 stupních; hotové
lze přelít do formiček.

Salát hanácký

   1/2kg kysaného červeného zelí
   200g bílého jogurtu
   2 lžíce majonézy
   2 lžíce čerstvého strouhaného křenu
   1 lžíce slunečnicového oleje
   špetka cukru, pepř, sůl

Pokud je zelí nakrájené nahrubo, ještě je překrájíme.
Smícháme vše dohromady. Uleželé podáváme s pečivem.

Salát tuňákový

   350g mražených fazolí
   125g cherry rajčat
   2x vejce
   1x konzerva tuňáka v oleji
   černé olivy

Fazole se krátce povaří a smíchají s tuňákem. Přidáme rajčata
a natvrdo uvařená, nakrájená vejce. Ozdobíme olivami. Jí se
s bílým pečivem. Zálivka: olivový olej a balsamico.

Salát z loupaných rajčat

   2 osoby:

   200g minirajčat
   1x salátová okurka
   1x lžíce kaparů
   1x červená cibule
   2x lžíce slunečnicového oleje
   2x lžíce červeného vinného octa
   1x lžička (malá!) cukru
   pepř, sůl

Rajčata nařízneme na špičce, pět sekund do vroucí
vody, hned do studené a oloupeme. Přidáme okurku,
zbavenou šlupky a semínek, jemně nakrájenou. Dále
nahrubo nasekané kapary a jemně nakrájenou cibuli.
Dresink : vymícháme olej, ocet, cukr, pepř a sůl.

Šunkofleky a lá kluci v akci

   4 osoby:

   300g fleků
   300g šunky od kosti
   160g růžičkové kapusty
   1x cibule
   30g sušených hub, namočených
   4 vejce
   pepř, sůl, kmín

Na pánvi zesklovatíme cibuli, přidáme nakrájenou
šunku, houby vymačkané od vody a na čtvrtky krájené
kapustičky. Osmahneme, ochutíme kmínem, solí a pepří.
Fleky uvaříme al dente, smícháme u uvedenou směsí,
dáme do vymaštěného pekáče a v troubě při teplotě 220
pečeme 10 minut. Poté přilijeme vejce (rozšlehaná se
solí a pepřem) a ještě cca 5-7 minut dopečeme při 180.

Špagety s mátou, hráškem, slaninou

   1 porce:

   65g špaget
   50g mraženého hrášku
   40g slaniny
   1/2 cibule
   40g strouhaného parmazánu
   troška kuřecího bujónu
   olej, máta, pepř, sůl

Uvaříme špagety al dente (cca 11 minut M&S).
Na oleji restujeme pět minut nasekanou slaninu
a cibuli. Vyjmeme z pánvi, do níž se dá hrášek,
máta a kuřecí vývar. Dusíme 1-2 minuty. Přidáme
špagety, slaninu s cibulí, parmezán. Možno dochutit
solí a pepřem.

Špagety s tuňákem a kapary

   1 porce:

   80g špaget
   80g tuňák ve vodě
   1x lžíce olivového oleje
   1x lžíce kaparů
   chili, sůl, máta

Uvaříme špagety al dente. Kapary opláchneme,
přivedeme ve vodě k varu, slijeme a opláchneme.
Do mísy dáme : okapaného tuňáka, kapary, mátu, olej,
chili (1x lžička), sůl. Přidáme špagety s jednou
lžící vody, v níž se vařily.

Špagety s modrým sýrem

   1 porce:

   85g špaget
   50g modrého sýra
   1x stroužek česneku
   1x lžíce olivového oleje
   máslo, parmazán, pepř

Na másle pražíme nasekaný česnek, přidáme
na plátky pokrájený modrý sýr. Rozpustíme
(podlijeme olejem, příp. trochou mléka).
Vmícháme uvařené špagety snad s trochou
vody a nastrouhaný parmazán.

Kapustičky na kozím sýru s bulgurem
   (podle Terezy)

   2 porce:

   125g bulguru
   2 šalotky
   175g kapustiček
   50g čerstvého kozího sýra
   2 cherry rajčata na ozdobení
   ghí, koriandr, hořčičné semínko, sůl

Rozčtvrcené kapustičky orestujeme na ghí se šalotkou a koriandrem.
Mezitím uvaříme bulgur s horčičným semínkem. Kapustičky dále podusíme
s trochou vody na skus. Nakonec přidáme a necháme prohřát kozí sýr.
Podáváme s bílým Chardonnay.

Rizoto dýňové

   2 porce:

   30g másla
   1 menší cibule, nakrájená
   1/2 kg dýně, oloupané, nakrájené na kostičky
   150 g kulatozrnné rýže (např. Arborio)
   1/8 l bílého vína (např. Chardonnay)
   3/4 l kuřecího vývaru, horkého
   50g strouhaného parmazánu
   sůl a pepř, popř. mascarpone na ozdobení

Cibule restujeme na másle 5 minut. Vložíme dýni a opekáme
dalších 10 minut. Přidáme rýži a víno a mícháme 2-3 minuty tak,
aby se část vína odpařila. Pak přiléváme postupně vývar, mícháme
a vaříme (30-45 minut), dokud rýže není ,,al dente``. Na závěr
vmícháme parmazán, osolíme a opepříme.